Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitwisselingen scholen - lager en secundair: De ‘buren’ leren kennen en begrijpen

Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds samen met de departementen Onderwijs uit de drie Gemeenschappen van België een uitwisselingsproject. Dit project wil scholen uit het lager en secundair onderwijs aanmoedigen om uitwisselingen te organiseren met scholen uit de andere Gemeenschappen. 

Het Fonds wil op die manier leerlingen, leerkrachten en directies de kans geven om hun talenkennis te verdiepen en hun cultuur te verruimen, door elkaars achtergrond te ontdekken, met respect voor elkaars eigenheid. Door samen een project op te zetten, leren ze de ‘buren’ beter kennen en begrijpen.

In deze uitzonderlijke corona-tijden wil het Fonds verbondenheid en dialoog meer dan ooit aanmoedigen en ondersteunen.

Alle scholen uit het lager en secundair onderwijs (algemeen, technisch, beroeps- en bijzonder onderwijs) kunnen deelnemen.  Een project wordt altijd gedragen door minstens twee scholen: een Franstalige en een Nederlandstalige school, een Franstalige en een Duitstalige school of een Nederlandstalige en een Duitstalige school.  Het kan gaan om initiatieven voor leerlingen, leerkrachten of directies.

In 2020 is er ook een aparte projectoproep voor ervaringsuitwisselingen binnen de opleidingen duaal leren.